Adžika - ir maistas, ir vaistas

http://svecias.blogspot.lt/2016/05/zodis-adzika-abchazu-kilmes.html
Žodis "adžika" - abchazų kilmės. Jo reikšmė - paprasčiausia druska. Mat, senovėj, piemenims, ganantiems avis, šeimininkai įduodavo druskos, kad pamaitintų gyvulius. Jos užėdę, avys daugiau gerdavo, ėsdavo ir greičiau priaugdavo svorio. O kad tos druskos piemenys nevogtų (pasirodo, tai buvo brangus dalykas), į ją primaišydavo aitriųjų pipirų. Tačiau piemenys nebuvo tokie kvaili, kaip galbūt kažkas galvojo. Į aštriąją druską jie įmaišydavo prieskoninių žolių, česnakų ir naudodavo kaip puikų prieskonį. Taip gimė adžika...


Reikia:

2 kg. “mėsingų” pomidorų
700 g. raudonų paprikų
200 g. chili pipiriukų
3 vidutinių morkų
1/2 didesnės arba 1 mažesnės česnako galvutės
4 svogūnai
1 nedidukė petražolių šaknis
aliejaus kepimui
1/2 stiklinės cukraus
3 v. šaukštai druskos
1/2 stiklinės acto 10%

Nuluptus svogūnus supjaustome nedideliais kubeliais, sudedame į puodą storu dugnu ir pakepiname ant šlakelio aliejaus su tarkuotom morkom bei tarkuota petražolės šaknimi. Kai morkos suminkštėja sudedam išvalytas tarkuotas arba smulkiai pjaustytas raudonąsias paprikas bei chili pipiriukus. Kai nugaruoja šiek tiek sulčių sudedame smulkiai pjaustytus pomidorus (rekomenduoju pomidorus nublanširuoti). Karts nuo karto pamaišant troškiname daržoves kol išgaruoja pomidorų sultys ir lieka tiršta daržovių košė. Įspaudžiame pabaigoje česnako skilteles, sudedame cukrų, druską bei supilame actą. Užviriname, paverdame apie 10 min. paragaujame (pagal savo skonį galima dar įberti prieskonių) ir supilstome į iškaitintus stiklainius. Gerai užsukame, apverčiame dangteliais į apačią ir paliekame kol atvės.